Studiedag “Sterke plekken”

STERKE PLEKKEN geven RUIMTE

In de abdij Keizersberg organiseert het Liturgisch Instituut van de KU Leuven i.s.m. het Academisch Centrum voor Praktische Theologie en De Kovel een studiedag onder het motto ‘Sterke plekken’. De studiedag staat onder leiding van de professoren Thomas Quartier osb en Joris Geldhof. Hij vindt plaats op 21 februari en is bedoeld voor studenten, pastores, leerkrachten, zorgverleners en al wie ‘sterke plekken’ zoekt voor de viering van de liturgie.

Er zijn vandaag talloze ‘sterke plekken’: kleine kamers, grote gebouwen of subtiele plaatsen die dragers zijn van zorg en zin. Plekken waar kerk gebeurt of ontluikt. Allicht zijn het vooral plekken waar men bidt. Bidden is tot rust komen en luisteren naar Gods Woord. Bidden geeft daarom ook ruimte aan de Kerk en aan al wat zij onderneemt. Op de studiedag ‘Sterke plekken’ verkennen de inleiders de letterlijke en symbolische betekenis van dat ‘ruimte geven’. Tevens besteden zij aandacht aan de intrigerende verhouding van bidden tot kerkopbouw, pastorale zorg en engagement. De expertise van architecten, psychologen en theologen is daarbij gewenst. Bij dit alles is de liturgie, de lex orandi, het ijkpunt. Kortom, de ruimte van en voor het bidden is er een van vele perspectieven.

Het thema van de studiedag sluit perfect aan bij het dossier ‘Heilige ruimte’ van het jubileumnummer van De Kovel (november 2017) en bij het dossier ‘Levend gebed’ dat in een van de komende afleveringen (maart 2018) gepubliceerd wordt.

Deelname: € 45,- (incl. deelnemersmap, koffie/thee en broodjeslunch).

 

Locatie: Kapittelzaal abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, B-3000 Leuven. Info en aanmeldingen: acpt@kuleuven.be of via de inschrijvingsmodule op www.theopraxis.eu.

 

Locatie: Kapittelzaal abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, B-3000 Leuven. Info en aanmeldingen: acpt@kuleuven.be of via de inschrijvingsmodule op www.theopraxis.eu.