In Pace Frivola revisited

Vijf jaar De Kovel ging niet onopgemerkt voorbij. Die lustrumviering, eind 2012, was een feest van klank en betekenis. Een feest dat volgens de vele concertgangers in de abdij Keizersberg (Leuven), de Sint Adelbertabdij (Egmond-Binnen) en de Sint-Pietersabdij (Steenbrugge) een vervolg verdiende. ‘Waarom ook niet?’, dacht de redactie, ‘goede muziek is er voor de eeuwigheid.’ En dus vonden er op 22 en 23 juni twee extra voorstellingen plaats van de compositie van de Antwerpse kapelmeester Sebastiaan van Steenberge, geschreven op het poëtische en monastieke libretto In Pace Frivola.

In pace frivola is het Gesammtwerk van vijf dichters die zich verlustigen in kapitelen, gewelven en kloosterhofjes, en in hun verzen blijk geven van een opmerkelijke vertrouwdheid met de spirituele beleving in abdijen vroeger en nu. De meesterlijke koormuziek op dat libretto laat er geen twijfel over bestaan: spirituele en uitgebalanceerde frivoliteit bergt innige vrede in zich.

De locaties waren deze keer de Achelse Kluis in Hamont-Achel (voor foto’s klik hier) en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen (voor foto’s klik hier).