osb/ocso/o.cist.

De Kovel belicht de monastieke spiritualiteit
met een aanbod van verdiepende beschouwingen en artikels die de geest van de ruime benedictijnse familie en haar typische charisma ademen.
Waar woont die familie in de Lage Landen en welke zijn haar 'huizen'?

klik hier

in de marge

IN PACE FRIVOLA REVISITED

Vijf jaar De Kovel ging niet onopgemerkt voorbij. Die lustrumviering, eind 2012, was een feest van klank en betekenis. Een feest dat volgens de vele concertgangers in de abdij Keizersberg (Leuven), de Sint Adelbertabdij (Egmond-Binnen) en de Sint-Pietersabdij (Steenbrugge) een vervolg verdient. 'Waarom ook niet?', dacht de redactie, 'goede muziek is er voor de eeuwigheid.' En dus werd het dertigkoppig vocaal ensemble Musa Horti aangezocht zich weer klaar te maken om de compositie van de Antwerpse kapelmeester Sebastiaan van Steenberge, geschreven op het poëtische en monastieke libretto In Pace Frivola, op twee locaties uit te voeren: de Achelse Kluis in Hamont-Achel en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

In pace frivola is het Gesammtwerk van vijf dichters die zich verlustigen in kapitelen, gewelven en kloosterhofjes, en in hun verzen blijk geven van een opmerkelijke vertrouwdheid met de spirituele beleving in abdijen vroeger en nu. De meesterlijke koormuziek op dat libretto laat er geen twijfel over bestaan: spirituele en uitgebalanceerde frivoliteit bergt innige vrede in zich.

Bekijk affiche: klik hier
Bekijk videofragment: klik hier

Bekijk foto's IPF in Achelse Kluis: klik hier (foto's: P. Veestraeten)
Bekijk foto's IPF in Kathedraal Antwerpen: klik hier (foto's: M. Walker)