osb/ocso/o.cist.

De Kovel belicht de monastieke spiritualiteit
met een aanbod van verdiepende beschouwingen en artikels die de geest van de ruime benedictijnse familie en haar typische charisma ademen.
Waar woont die familie in de Lage Landen en welke zijn haar 'huizen'?

klik hier

in de marge

volbracht

DRIESPRONG naar het LICHT

In de veertigdagentijd heeft in de Leuvense benedictijnenabdij Keizersberg een religieus en cultureel drieluik plaats onder de algemene titel 'Driesprong naar het Licht'.

Op woensdag 4 maart 2015 brengt Dirk Hanssens osb, monnik van Keizersberg en hoofdredacteur van De Kovel, een bizarre vertelling over kluizenaar Seraphim en een anonieme Franse filosoof. Zijn referaat - 'Een wandeling van hier naar ginder en terug' - is een pelgrimage van het hart, waarbij de vertelling het stappenplan ontvouwt van het zuivere gebed en de contemplatie. Beeldprojectie en een streepje muziek maken de avond tot een belevenis.

Op dinsdag 10 maart 2015 brengt vormingswerker en bijbelexegeet Luc Devisscher de apostel Jakobus de Meerdere (alias de Donderzoon) weer tot leven in de bijbelse evocatie 'Jakobus op de berg'. Muziek (accordeon, orgel en fluiten), lichtspel en een artistieke toets geven de voorstelling een eigentijds en beklijvend karakter. Na de vertelling volgt een schelpenhapje in de kapittelzaal van de abdij.

Op woensdag 18 maart 2015 ten slotte trakteert dichter, toneelregisseur en muziekadviseur Jos Stroobants (regieleider van het lustrumconcert 'In Pace Frivola' van De Kovel) zijn toehoorders op een causerie waarin het ruime kader van de bekende sequens Stabat Mater aan de orde is. Met voorbeelden uit de muziekgeschiedenis toont Stroobants aan hoe divers en rijk de muzikale uitwerkingen van de dramatische passage uit de lijdensweg van Jezus (en Maria) uitpakken.

Elk van de drie events beginnen om 20uur (deuren: 19u15). Een wandeling en Stabat Mater vinden plaats in de kapittelzaal, Jakobus op de berg in de abdijkerk. Een combiticket voor de drie avonden is te verkrijgen op 4 maart en kost 20 euro (15 euro voor Davidsfondsleden en studenten). Wie slechts één of twee avonden volgt, betaalt 8 euro per voorstelling (6 euro voor DF-leden en studenten).

Organisatie: Abdij Keizersberg; Davidsfonds Leuven en CCV-Mechelen-Brussel.
I.s.m. De Kovel.

folder / affiche