osb/ocso/o.cist.

De Kovel belicht de monastieke spiritualiteit
met een aanbod van verdiepende beschouwingen en artikels die de geest van de ruime benedictijnse familie en haar typische charisma ademen.
Waar woont die familie in de Lage Landen en welke zijn haar 'huizen'?

klik hier

in de marge

CD IN PACE FRIVOLA OP DE MARKT

In de eerste week van 2014 is de nieuwe cd van het vocaal ensemble Musa Horti uitgebracht: In Pace Frivola. Die spraakmakende titel verwijst naar de lustrumviering van De Kovel. In november 2012 creŽerde Musa Horti dit koorwerk van Sebastiaan van Steenberge. De 'lustrumconcerten' in BelgiŽ en Nederland kenden zoveel bijval, dat er bijkomende concerten gepland werden in juni 2013, o.m. in de kathedraal van Antwerpen, en werd beslist om het werk ook integraal op cd uit te brengen.

IN PACE FRIVOLA - SEBASTIAAN VAN STEENBERGE - MUSA HORTI

Componist Sebastiaan van Steenberge (į1974) is kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen. Door zijn professionele activiteiten heeft hij dagelijks voeling met de hedendaagse koormuziek. Als uitvoerend musicus, dirigent en componist onderhoudt hij bovendien nauwe banden met prominente musici, ook buiten Vlaanderen. Zijn oeuvre werd meermaals geselecteerd als opgelegd werk voor nationale en internationale wedstrijden.

De compositie In Pace Frivola is een werk voor a-capellakoor en slaginstrument, op Nederlandstalige teksten van vijf dichters en het Latijnse motto van De Kovel. Het libretto werd geleverd door De Kovel, de opdrachtgever voor de compositie. Inhoudelijk vormt In Pace Frivola een aparte benadering van het gebedsleven: het grondvest de geloofsbeleving in de eenheid mens-God en in de vrede die Christus verleent. De eenvoud van het abdijleven, met zijn indringende symboliek, onderstreept dat het gewone, aandachtige leven bron en ritueel is voor een toekomst waarin de wens van Benedictus bewaarheid wordt: alles is er tot lof van God, zelfs het onbeduidende (res frivola) speelt een rol. De koormuziek bestaat uit motetten voor variŽrende bezettingen: 8-stemmig gemengd koor, dameskoor, mannenkoor. Het werk sluit aan bij de Europese, hedendaagse koortraditie. Elk onderdeel van In Pace Frivola is een knipoog naar tendensen die belangrijk zijn (geweest) in de vocale geschiedenis: Hildegard von Bingen, Grieks-orthodoxe gezangen, gregoriaans, Arvo Pšrt, Olivier Messiaen, Benjamin Britten, Francis Poulenc, John Tavener en Vic Nees.

Het vocaal ensemble Musa Horti is met de creatie en opname van In Pace Frivola niet aan zijn proefstuk toe. Reeds eerder zorgde de samenwerking met hedendaagse componisten (Kurt Bikkembergs, Rudi Tas) voor de productie van drie cd's. De lovende kritiek van pers en publiek op deze cd's bewijst dat semi-professionele ensembles, mits onverdroten in-zet, een hoog muzikaal niveau kunnen bereiken.

De cd-opname gebeurde bij het label Montefagorum Productions, dat in 2010 door Kurt Bikkembergs werd opgericht met de uitdrukkelijke bedoeling kwalitatief hoogstaande muziek van eigen bodem op te nemen en te promoten.

De cd In Pace Frivola is vanaf 15 januari 2014 in de abdijwinkel en de betere muziekwinkel te vinden.