osb/ocso/o.cist.

De Kovel belicht de monastieke spiritualiteit
met een aanbod van verdiepende beschouwingen en artikels die de geest van de ruime benedictijnse familie en haar typische charisma ademen.
Waar woont die familie in de Lage Landen en welke zijn haar 'huizen'?

klik hier

in de marge

VERHUIS TRAPPISTINNEN KONINGSOORD

06.2009


In het Brabantse Berkel-Enschot was geen sprake meer van stil en afgescheiden leven, vanwege de oprukkende stad. De trappistinnen van abdij Koningsoord hadden weinig keus. Verhuizen was de boodschap. Even viel hun oog op het voormalige mobilisatie-terrein in Oisterwijk, maar daar een vogelwerkgroep zich hardnekkig verzette tegen het plan van de zusters om er te bouwen, staat hun gloednieuwe klooster thans een heel end weg: op het landgoed Johannahoeve tussen Arnhem en Oosterbeek. Op 8 mei betrokken de monialen, onder grote mediabelangstelling, hun rustige thuishaven in het Gelderland.

Het nieuwe Koningsoord, waar ook het secretariaat van De Kovel gehuisvest is, staat op de plek van het Sint Jozefhuis v an de missionarissen van Mill Hill in Arnhem. De levendige, nog altijd groeiende gemeenschap van 35 trappistinnen dacht er niet aan een bestaand gebouw te betrekken om er hun biddende leven in een rustige omgeving verder te zetten. Ze kozen resoluut voor milieuvriendelijke nieuwbouw en namen daarvoor architect Gert Grosfeld van bureau GSG Apeldoorn onder de arm.

Opmerkelijk is dat de monialen niet warm liepen voor een typologie die op het strakke bouwschema van Hans van der Laan osb – architect van Benedictusberg (Vaals) en Roosenberg (Waasmunster) – is gebaseerd. Voor de nieuwbouw diende het ontwerpbureau zich te inspireren op de 14de-eeuwse abdij van Monte Oliveto Maggiore (Siena) en een Grieks-orthodox klooster. Een graansilo van de voormalige modelboerderij werd omgetoverd tot kloosterwinkel, terwijl een oude koestal aan het hoofdvolume van de abdij met haar twee binnentuinen werd vastgeklit. De kerk ligt dan weer verzonken in een vleugel van het hoofdblok. Het resultaat is een vrij functioneel ogende mastodont die niettemin zijn saaiheid weet af te werpen door de variatie in het geheel.

Op 8 mei was zo goed als de hele inboedel in het nieuwe Koningsoord en stapten de zusters op een door de buurtbewoners druk uitgewuifde bus richting Arnhem. KRO Kruispunt filmde de verhuizing. Ook TV Gelderland liet zich niet onbetuigd. TV Gelderland wijdde onlangs al een programma aan de ‘vredigste Acht-Mei-Beweging’. KRO Kruispunt plant vier afleveringen in het najaar.

Hoewel het secretariaat van De Kovel voortaan een nieuw adres heeft – Johannahoeveweg 79, NL-6816 VG Arnhem – blijft de redactiezetel in Leuven (BE).

Meer info: www.koningsoord.org.
Publicatie: In het najaar 2009 verschijnt bij Valkhofpers een boek over de geschiedenis van de site 'Johannahoeve' en de huidige bestemming van het terrein in Oosterbeek. Arjan Broers levert de tekst en krijgt daarbij medewerking van Gert Grosfeld en Jeroen Bosch, architecten van het nieuwe Koningsoord. Het boek draagt de titel Ode aan Gods eenvoud en bevat foto's van Annie van Gemert.